Ziekenhuiszorg aan huis is een veilig alternatief bij longaanvallen bij COPD. Volgens wetenschappers moeten mensen in de toekomst zelf kunnen kiezen waar ze behandeld willen worden.
COPD is een ongeneeslijke longziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk. Soms komt bij COPD een longaanval voor, dit wordt ook wel exacerbatie genoemd. Dit is een acute verslechtering van de COPD met klachten als veel hoesten, taai slijm en benauwdheid. Longaanvallen komen met name voor bij ernstige vormen van COPD. In ongeveer 20% van de gevallen leidt een longaanval tot ziekenhuisopname.
Thuiszorg bij COPD en longaanvallen
Ziekenhuisopnames zijn natuurlijk niet leuk en brengen hoge gezondheidszorgkosten met zich mee. Als alternatief kunnen mensen met COPD ook thuis ziekenhuiszorg krijgen. Zo kan de opname duur in het ziekenhuis worden verkort en is er meer plaats in het ziekenhuis voor andere patiënten. Tot nu toe is ziekenhuiszorg aan huis alleen beschikbaar bij 44% van de ziekenhuizen in Engeland. In dit onderzoek is gekeken of ziekenhuiszorg aan huis ook een goede oplossing is voor Nederland.
Onderzoek
Bij alle mensen met COPD die in één van de vijf deelnemende ziekenhuizen werden opgenomen voor longaanvallen, werd gekeken of zij in aanmerking kwamen voor begeleid vroeg ontslag. Alle patiënten die mee wilden doen aan het onderzoek, werden op de derde dag nog eens gecontroleerd om te zien of zij stabiel genoeg waren. Uiteindelijk deden 139 mensen mee.
De 139 deelnemers werden willekeurig verdeeld in een 'begeleid vervroeg ontslag'-groep of een 'ziekenhuisgroep'. Degene die met begeleid vervroegd ontslag mochten, gingen op de vierde dag naar huis. De behandeling werd thuis voortgezet met een verpleegkundige van de lokale thuiszorg organisatie. Na 3 dagen thuis werden zij ontslagen van behandeling. De deelnemers in de ziekenhuisgroep gingen pas na 7 dagen met ontslag. Alle deelnemers werden 90 dagen na de opname gevolgd.
Resultaten
Er was geen verschil in gezondheidsstatus tussen beide groepen direct na de behandeling of na 90 dagen. Ook was er geen verschil in het aantal gefaalde behandelingen, heropnames en sterfte. Wat betreft de gezondheidszorgkosten is begeleid vervroegd ontslag goedkoper, hoewel dit verschil na 90 dagen niet meer heel groot is.
De tevredenheid van patiënten en mantelzorgers was vergelijkbaar in beide groepen. Toch gaf 86% van de patiënten en 71% van de mantelzorgers in de thuiszorggroep de voorkeur aan thuiszorg. Bij de ziekenhuisgroep gold dit voor 42% van de patiënten en 33% van de mantelzorgers. Dit hangt wel samen met de geestestoestand van de patiënt. Mensen met een lagere mentale score hebben minder snel voorkeur voor ziekenhuiszorg aan huis.
Vervroegd ontslag zorgde niet voor extra belasting voor mantelzorgers. Daarnaast was de helft van de longartsen en longverpleegkundigen ook tevreden over hun rol bij vervroegd ontslag. Er is nog wel wat onduidelijkheid over wie de thuisbehandeling in de gaten moet houden: gespecialiseerde longverpleegkundigen of algemeen verpleegkundigen. Beiden zijn echter goed in staat om de ziekenhuiszorg aan huis uit te voeren.
Conclusie
Ziekenhuiszorg aan huis blijkt een goed en veilig alternatief te zijn bij COPD met een longaanval. Eigenlijk maakt het weinig verschil met normale ziekenhuiszorg. Maar een groot deel van de patiënten en mantelzorgers kiest toch liever voor ziekenhuiszorg aan huis.
Daarnaast blijkt dat thuisbehandeling niet meer belastend is voor mantelzorgers. Ook vanuit het oogpunt van longartsen en longverpleegkundigen is het haalbaar om patiënten vervroegd te ontslaan. Wetenschappers vinden daarom dat mensen met COPD tijdens een longaanval moeten kunnen kiezen waar ze behandeld willen worden. Tenminste als hun gezondheid dat toelaat.
http://www.leesbaaronderzoek.nl/fondsen/longfonds/artikelen/ziekenhuiszorg-aan-huis-na-longaanvallen-bij-copd
Reactie plaatsen
Reacties