Behandeling en eventuele medicatie

Behandeling:
Er wordt een behandelplan gemaakt voor een behandeling op maat. Door een openheid van de levensstijl van een COPD-patiënt kan de behandeling alleen maar goed doen. Het is mogelijk om een bij de behandeling van COPD een (long)fysiotherapeut te krijgen. Deze helpt bij het ademen in rust of in beweging. De fysiotherapeut kan je helpen met hoesten. Door te leren ‘huffen’, dit is een manier om het slijm op te hoesten.
Medicatie:
Volledige genezing van COPD is dus niet mogelijk. De behandelingen en de medicaties zijn dus gericht op het voorkomen van achteruitgang van de longfunctie.
Er is een poederinhalator en er is een dosisaërosol.
Bij de poederinhalator wordt de capsule of rotacap in de inhalator geplaatst en uiteindelijk geïnhaleerd. Een nadeel van de poederinhalator is dat deze niet snel gebruik klaar te maken is. Hetgeen wat lastig is, is de coördinatie tussen het indrukken van de verstuiver en het inademen.
Ouderen en jongere mensen gebruiken vaker de voorzetkamers bij de dosisaërosol en voornamelijk wanneer de longfunctie sterk achteruitgaat.
Je hebt verschillende soort inhalatiemedicijnen. Je hebt een langwerkende en kortwerkende bronchus verwijdende middelen en ontstekingsremmende middelen. Bij ernstige COPD-klachten kan de patiënt verneveld worden.
Bij COPD is het ook mogelijk om orale medicijnen te krijgen. Verder kan het leven met COPD ook op andere manieren versoepeld worden. Doormiddel van fysiotherapie, hier leer je de juiste ademhalingstechniek te gebruiken en bouw je conditie op. Wanneer de COPD in een verder stadium komt kan het mogelijk zijn om continu zuurstof te krijgen. Hiervoor zijn er wel een aantal voorschriften voor. Bijvoorbeeld dat er nooit zomaar zuurstof gegeven mag worden, of dat de dosering niet zomaar verhoogd mag worden.