Begeleiding en eisen aan coping

1. Het probleem actief aanpakken:
- Mensen die deze coping stijl hebben treden met opgeheven hoofd het probleem tegemoet. Ze gaan het probleem effectief te lijf en proberen het probleem goed op te lossen. Dit is een van de meest effectieve coping stijl.
Als verpleegkundige deel je het probleem in stukjes op en ga je per stukje op zoek naar een oplossing. Als een zorgvrager niet zijn verdere ziekteproces wil weten, dan hoef je hem niet in te lichten over de oplossingen die je voor hem of haar zoekt.
2. Sociale steun zoeken:
- Als je als persoon deze coping stijl hebt, dan zoek je mensen die een luisterend oor bieden. Hierdoor wil je graag met mensen naar een oplossing zoeken. Dit is een effectieve coping stijl, omdat meerdere visies goed zijn om te vergelijken.
Als verpleegkundige kan je de zorgvrager helpen om sociale steun te zoeken. Dit kan door praatgroepen of een lotgenotencontact opzetten.
3. Vermijden en afwachten:
- Als persoon ga je je probleem uit de weg. Je vermijdt hem en wacht af wat er gaat gebeuren, met allen gevolgen van dien. Als coping stijl is deze niet effectief, er kunnen namelijk meerdere verslavingen op de loer liggen.
4. Depressief reageren:
- Mensen met de coping stijl hebben het probleem al ver laten komen en dan komt het onverwachts naar voren. Uiteindelijk zijn de zorgvragers niet meer in staat om het probleem zelf op te lossen. Als coping stijl is deze niet effectief, je kunt het probleem uiteindelijk niet meer oplossen.
Als verpleegkundige kan je ondersteunen bij het oplossen van het probleem.
5. Emotie en boosheid uiten:
- Mensen die deze coping stijl hebben, zijn gefrustreerd geraakt door het probleem. Hierdoor komen de emoties op, de emoties die het opkomen zijn: woede, gespannen en of kwaad. Deze coping stijl is niet effectief om te hebben, je raakt namelijk gefrustreerd over het probleem, maar het wordt niet opgelost.
Als verpleegkundige kan je in gesprek gaan met de zorgvrager om de coping stijl te kunnen veranderen
6. Geruststellende gedachte:
- Bij deze coping stijl spreek je jezelf moed in. Het komt allemaal wel goed, er zijn altijd mensen die het zwaarder hebben. Je zegt zulk soort woorden tegen jezelf. Dit is dus geen effectieve coping stijl. Je stelt jezelf wel gerust, maar het probleem wordt niet opgelost.
Als verpleegkundige kan je in gesprek gaan met de zorgvrager. Je kan hem of haar de vraag stellen of dan het probleem wel wordt opgelost. Hierdoor kan je misschien zijn of haar coping stijl aanpassen
7. Persoonlijke coping stijl:
- Als mens heb je niet één coping stijl. Je hebt er meerdere. Iedereen kan anders reageren op een probleem, dit komt ook mede door het specifieke probleem en hoe iemand het kan oplossen. Dit is geen effectieve copingstijl.
Als verpleegkundige kan je proberen om de zorgvrager een andere kijk te geven op het probleem.